Vecka 31

Bättre sent än aldrig, men här kommer en liten update om graviditeten som bara verkar flyga förbi!



Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.


Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hickaimage

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.


Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänka på att bebehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Din graviditet i siffor (graviditetskalender)

  •  Första dagen for din senaste mens var 12-Mar-2008
  •  Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 17-Dec-2008
  •  Du är gravid i vecka 30+3 (läs mer).
  •  Bebisen väger c:a 1752 gram. *
  •  Bebisen är c:a 42.2 cm. *
  •  Du har klarat av 76% av graviditeten.
  •  Du har 66 dagar till förlossningen.
  •  Din första trimester varar från 12-Mar-2008 till 10-Jun-2008
  •  Din andra trimester varar från 11-Jun-2008 till 08-Sep-2008
  •  Din tredje trimester varar från 09-Sep-2008 till 17-Dec-2008

* Siffrorna avser genomsnittsbebisen och bygger på medelvärden för ett stort antal undersökta Svenska foster. Ref: Lagercrantz, H. (2003).



Annars mår vi bra alla 3. Blir inte så mycket updates då jag inte riktigt har ork eller så mycket att skriva om. Vi går mest bara och väntar. Men jag ska iaf försöka bättra mig lite=)
Bebis sparkar mest hela dagarna och försöker nästan ta sig ut som det känns. Men man märker att det börjar bli trångt då h*n rör sig på ett annorlunda sätt och man känner mer hela rörelser och kroppsdelar genom magen.. Såå mysigt men konstigt.. hihi..

Och för varje dag som går kommer vi närmre vårt mål och vårt efterlängtade barn. Nära nu ju. bara 66 dagar om ju inte är någonting. (För jag kommer inte gå över tiden, det har jag bestämt minsann).

Och kärleken till Mattias växer mer och mer för varje dag som går. Helt otroligt att jag har honom i mitt liv efter allt vi gått igenom. Vi var helt enkelt menade för varandra. Och vem vet, snart blir det kanske bröllop? hihi..

Nattinatt på er allihopa!

Kommentarer
Postat av: Kristin

tjooo! va mysigt me en liten knodd! hoppas allt kommer att gå bra=) kan man inte få se lite bilder på magen o på bebisen rum? =) kraam

2008-10-14 @ 08:49:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0